Knäskada > Diagnos > Operation

Kategori: Livet

Den 10/6 spelade jag fotbollsmatch (korpen), den viktigaste matchen i hela serien. I ett anfall trampar jag snett utåt och faller inåt, vilket ledde till att benet låstes i böjt läge och det gjorde otroligt ont. Det kändes som att något hoppade ur led och jag kunde själv inte räta ut benet, utan fick hjälp av en sjuksköterska som spelade i motståndarlaget. Efter matchen fick jag skjuts in till akuten då jag ej kunde belasta benet och minska böjning/sträckning kändes som ett knivhugg i knät. På akuten röntgades jag och undersöktes. Vad de kom fram till var att ledband och menisk var skadade och att jag kunde åka hem med hjälp av kryckor och lindra smärtan med ipren/alvedon.
 
Den 15/6 var jag ute med Mika böjde jag lite för mycket på benet så det låstes och jag föll till marken. Fick skjuts till akuten igen där samma sak konstaterades efter röntgen; ledband och menisk är skadade. Kryckor och alvedon/ipren höll mig uppe. Det gjorde fruktansvärt ont, lika ont som första gången..
 
Den 24/6 hade jag tid bokad på ortopeden. Jag undersöktes och läkaren kom fram till att korsbandet är avslitet och menisken skadad... Jaha, tänkte jag. Har jag gått med ett avslitet korsband i 14 dagar utan smärtlindring?! Bella: "På akuten sa de ju att ledband och menisk var skadade?" Läkare: "Ja, de sa även att knäskålen var instabil, vilket den inte är..." Nehe, så det är sådär sjukvården funkar nu? Att man bara gissar?!!? Genast ville de boka in mig på operation, gärna dagen efter men det var fullt.. Nu blev det plötsligt brådis va.. Fick hem papper med information om korsbandsskada så jag kunde förbereda mig.
 
Den 2/7 blev jag opererad. Trodde ju så klart att det var korsbandet som skulle tas bort och att de skulle göra ett nytt korsband, men av läkaren som skulle operera säger han att "nej, det är ju menisken vi ska kolla på idag. korsbandet tar vi en annan gång." BRA information, verkligen. När jag vaknade upp efter operationen så hade de iallafall tagit bort korsbandet för menisken var hel. Det var korsbandet som hade knövlat ihop sig och det var de som gjorde att benet låstes om jag råkade böja för mycket. Operationen gjordes med titthål och jag har endast tre stygn på knät enligt läkaren. Är fortfarande omplåstrad på knät och ska vara de tills stygnen tas bort efter 10-12 dagar. Fick totalt fyra sprutor morfin efter operationen för smärtan. Det gjorde otroligt ont. Jag skickades återigen hem utan smärtlindring och med klen information om sjukgymnastik. Måste träna upp musklerna runt knä innan jag kan få ett nytt korsband, så det sker väl tidigast om 6 månader skulle jag gissa.
 
Dagen efter operationen.
Kunde knappt resa mig upp pga smärtan. Tack och lov hade jag citodon hemma som lindrade något iallafall. Blev uppringd från sjukhuset som ville kolla läget efter operationen, talade om att jag hade hemskt ont så jag fick två olika morfinliknande smärtstillande piller utskrivet, både snabbverkande och långtidsverkande. Nu har jag så jag klarar mig och blir över kan jag säga.
 
Det var det. Ska bli intressant att se hur knät ser ut utan omplåstringen. Ska inte alls bli kul att opereras igen.
 
Otroligt att få fel diagnos tre gånger. Två gånger har de sagt att ledband och menisk är skadade, tredje gången var korsbandet av och menisken skadad.. Otroligt att behöva gå med avslitet korsband i 14 dagar utan att någon märker det trots att jag varit in två gånger på akuten!! Otroligt att bli hemskickad från både akuten och operation utan smärtstillande!
 
Har varit sjukskriven sedan den 10/6 och enligt senaste läkarintyget t.o.m. den 17/7. Jag hoppas verkligen att jag kan börja jobba då! Saknar rutiner, mina kollegor, kunder. Fick blommor hemlevererade igår från mina kollegor, blev verkligen uppmuntrad. Tack snälla, bästa kollegor! ♥

Mika - Snart 1 år

Kategori: Australian shepherd

Har inte skrivit på väldigt länge, men nu när jag är sjukskriven och har opererats verkar jag ha all tid i världen att uppdatera lite. Mika blir 1 år den 28 juli, vilket är alldeles snart. Bilderna nedan är på Mika 3 månader och den andra är Mika 8 månader. Det är sådan skillnad!!
 
 
Han är min bästavän och det märks verkligen att han känner av att jag har ont! Han tar hand om "mamma", världens finaste vovve. ♥
 
Kan uppdatera mer om operationen/sjukskrivningen sedan. Nu måste jag vila..